Een koekje bij de koffie, zalig toch?!
Wel deze koekjes zijn gemakkelijk te maken en zijn overheerlijk.
Het recept heb ik gevonden bij Jeroen Meus en een klein beetje aangepast (Ik haal veel inspiratie bij hem, ook voor mijn kooklessen op school)
Mijn bloemen van eigen kweek, die droog ik eerst en daarna kleef ik de gedroogde bloemen op de afgekoelde koekjes met wat glazuur maar met gewoon water lukt ook zeker!
Eetbare bloemen (zorg ervoor dat ze biologisch geteeld zijn): Korenbloem, Zinnia, Dahlia, Goudsbloem, Oost-Indische kers, Viooltjes, Tagetes, paardenbloemen, courgettebloemen, Bieslook bloemen en zelfs Lavendel. Bij de laatste niet overdrijven smaakt sterk door.
Recept koekjes:
- zelfrijzende bloem 125 g
- suiker 60 g
- havervlokken 30 g
- malse boter 100 g (kamertemperatuur)
- donkere chocolade 50 g
- paar druppeltjes vanille extract
1. Weeg alle ingrediënten goed af.
2. Mix de havervlokken even tot het bloemachtig eruit ziet.
3.Doe alle droge ingrediënten in een mengkom en meng deze door elkaar.
4. Snij de malse boter in stukjes en voeg die één voor één toe aan de droge ingrediënten.
5. Voeg het ei en het vanille extract toe aan het deeg.
6. Kneed alles goed door elkaar met jouw handen, totdat je een egaal vast koekjesdeeg krijgt. (Even geduld hiervoor, hoe warmer jouw handen hij sneller het gaat.)
7. Breek de chocolade en hak ze in stukjes met een mes.
8. Voeg de chocolade bij het deeg en kneed dit goed door het deeg.
9. Rol het deeg in vershoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.
10. Verwarm de oven voor op 175°C.
11. Neem een bakplaat en leg daarop een vel bakpapier.
12. Maak je handen even nat en rol balletjes van het deeg met een diameter van 3 à 4 cm. Schik ze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen.
13. Druk alle balletjes plat tot een reeks koekjes die precies even groot zijn.
14. Bak de koekjes 20 minuten lang in de oven van 175°C.
Topping:
- gedroogde bloemetjes
- 100 g Bloemsuiker
- paar druppels water of citroen
1. Voeg beetje per beetje paar druppels op de bloemsuiker tot het smeerbaar is.
2. Dit glazuur dient als lijm zodat de bloemetjes plakken op de koekjes.
PS: Koekjes moeten goed afgekoeld zijn.
Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties